Rooiseheide 31, 5481 SG Schijndel info@doelenschijndel.nl (073) 549 2755 ma. t/m vr. 8.15 - 18.00 | za. 8.30 tot 12.00

Carnavalswagens

Het is eind januari en ik zie de omgeving langzaam veranderen. In mijn woonplaats Eerde prijkt een bord met ‘Oiversland’ en hier in Schijndel (of: Schorsbos) beginnen we gestaag meer groen, geel, wit tegen te komen in het straatbeeld. Het is duidelijk: het is bijna carnaval, dat zuidelijke feest van drie dagen gezelligheid. Maar ook het feest van dronken mensen op straat, fietsers zonder licht en plotseling overstekende muzikanten. Het feest waarbij je als automobilist extra alert moet zijn.

Als autoliefhebber kijk ik er ieder jaar weer met verwondering naar: de optochten die door de dorpen en steden trekken. Al die grote tractoren en opleggers die langskomen met de meest kleurrijke creaties van grote poppen en prachtige bouwwerken. Tegelijkertijd heb ik veel respect voor de chauffeurs van carnavalswagens. Je zult maar met zo’n gevaarte door een menigte van kinderen en (alcohol drinkende) mensen moeten manoeuvreren, terwijl je zicht op veel plekken geblokkeerd wordt en de muziek je om de oren galmt. Tel daar in steden als bijvoorbeeld Den Bosch nog wat smalle straatjes bij op en je moet wel een geweldige chauffeur zijn, wil je zo’n wagen veilig tot het eindpunt brengen. Gelukkig rijden de meesten niet zo hard.

Misschien rijd je zelf dit jaar wel mee in een optocht met een carnavalswagen. Zorg dan in ieder geval dat je veilig de weg op kunt. Controleer bijvoorbeeld de remvloeistof en ruitenwisservloeistof nog even van tevoren. Of laat bij ons een preventieve accucontrole uitvoeren, zodat je zeker weet dat je halverwege in de optocht niet stil komt te staan.

Kom je toch met pech te staan, dan komen we je misschien nog wel tegen. Als partner van de ANWB rukken we namelijk regelmatig uit om mensen met pech onderweg te helpen. Of het nou carnaval is of niet. Ook wanneer je in je eigen auto de weg op gaat met carnaval, raden we je aan extra voorzichtig te zijn. Vooral in de avonduren, wanneer je een minder goed zicht hebt en dronken mensen zomaar eens voor onvoorziene situaties zouden kunnen zorgen.

Laten we hopen dat we je niet tegenkomen met carnaval. Tenminste, niet met pech op straat. Liever in de kroeg met een biertje. Veel plezier!

Hans van der Doelen