Rooiseheide 31, 5481 SG Schijndel vanderdoelen@olie-zo.nl (073) 549 2755 Ma. t/m vr. 8.00 - 17.30 | Za. en zo. gesloten
High-speed fietsen

Lekker snel

Regelmatig kom ik dingen tegen waarvan ik denk dat ze misschien wel eens interessant zouden kunnen zijn voor onze klanten en/of ons bedrijf. Zo heb ik laatst een tweetal high speed-fietsen aangeschaft. Voor wie ze nog niet kent: dat zijn elektrische fietsen die een snelheid kunnen bereiken tot wel 45 kilometer per uur. Als fanatiek wielrenner ben ik er natuurlijk zelf meteen op gesprongen en ik moet zeggen: ik vind het ideale fietsen.

Rijd je veel in de spits, waardoor je met de auto vaak in de file terechtkomt? Dan zijn de high speed-fietsen ideaal. Zeker wanneer je in een binnenstad of dorpskern moet zijn. Daar kun je met de fiets immers gemakkelijk komen, terwijl auto’s daar steeds meer uit geweerd worden. Je bent dan met zo’n high speed-fiets net zo snel (want je komt niet in de file terecht), terwijl je ook nog eens heel comfortabel en rustig kunt trappen. Wil je de 45 kilometer per uur halen, dan moet je trouwens wel doortrappen: 40 kilometer per uur is met een high speed-fiets voor de meeste mensen een mooie snelheid.

Voor ons garagebedrijf zie ik de mogelijkheden ook wel zitten. Zo kunnen de high speed-fietsen ingezet worden als leenfietsen. Staat je auto voor onderhoud of reparatie in onze garage, dan heb je drie keuzes: een gratis leenfiets meenemen, een leenauto huren of een high speed-fiets huren. Daarnaast kun je bij ons de high speed-fietsen huren, zonder dat je auto bij ons staat. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je een dagje (of korte vakantie) wilt gaan fietsen, maar ook als je overweegt om een high speed-fiets aan te schaffen. Je moet het dan zien als een soort proefrit, waarbij je zelf alvast kunt ervaren hoe zo’n fiets fietst en kunt ontdekken of het iets voor jou is.

Eerlijk is eerlijk: de high speed-fietsen zijn niet alleen maar positief in het nieuws de laatste tijd. Zo zijn er mensen die de fietsen gevaarlijk vinden. Ze gaan algauw twee tot zelfs drie keer zo hard als andere (elektrische of gewone) fietsen, en dat levert soms ook nadelen op. Andere weggebruikers kunnen bijvoorbeeld schrikken van de snelheid die de high speed-fietsen hebben. Die snelheid is voor velen immers nog niet goed in te schatten. De schrik wordt nog eens versterkt door het feit dat de fietsen vrijwel geen geluid maken. Niet voor niets zijn er rond de high speed-fietsen dan ook allerlei regels. Zo moeten mensen die gebruik maken van de high speed-fietsen in het bezit zijn van (ten minste) een brommerrijbewijs. Een speciale, goedgekeurde helm dragen is verplicht, evenals een WA-verzekering per fiets. Los daarvan geldt voor deze fietsen hetzelfde als voor alle weggebruikers: gebruik je gezonde verstand, dan rijd je altijd het veiligst.

Als je er op gaat letten, zie je al best wel wat high speed-fietsen rijden. Toch zijn er hier in Nederland nog relatief weinig op de weg, vergeleken met bijvoorbeeld België, waar de fietsen al volop in de verhuur zijn. Ben je benieuwd naar de high speed-fietsen? Kom dan gerust eens bij ons langs!

Hans van der Doelen